luni, 28 aprilie 2008

Viaţă dublă înjumătăţită

pentru alde Ilici

Acum, când scriu, la Shanghai e ora 7.00. Fac repede un calcul: în România e ora 2.00. Voi vă treziţi când la mine e amiază, aşa că mă simt singură jumătate de zi. Trăiesc în două timpuri diferite: ora României şi ora Chinei, într-o ordine care se modifică permanent, aleatoriu şi brutal. Iarna e simplu, şase ore diferenţă: împart ceasul în două, pe verticală, pe orizontală şi pe toate diagonalele; de la stânga la dreapta dimineaţa şi seara, de la dreapta la stânga ziua şi noaptea. Vara însă linia se frânge: numai cinci ore. (Pentru că ora Chinei e inflexibilă, chinezii stau nemişcaţi şi timpul se învârteşte în jurul lor.)

Odată, când plecam aşa cu o vagă tristeţe spaţio-temporală înapoi spre Asia, văd în aeroport ceasuri duble: două ceasuri pe aceeaşi curea. Timp dublat înjumătăţit. M-am întrebat dacă sunt doar de fiţe sau poate chiar le sunt folositoare călătorilor prin diferenţe mari de fus orar. Ce-ar fi să-mi iau şi eu, să potrivesc unul după China şi unul după prietena ei, România. Să forţez orele să fie regulate şi punctuale, să pun timpul în forme egale. Şi să-mi mai pun un ceas lângă cel de pe perete, să nu-i mai chinui mereu liniile, în funcţie de starea-timp-românesc sau starea-timp-chinezesc.

Trăiesc în două spaţii diferite. Într-o ţară mai mare decat Europa, de unde văd România ca pe o bucăţică de hârtie, cât pui degetul pe hartă, care poate n-ar exista pentru mine nici aşa dacă n-ar fi ţara mea. Bucureşti-Shanghai. Shanghai-Bucureşti. De multe ori prin Paris. (Voilà ce triunghi fac eu a între parişi, căci şi Shanghaiului i se spunea cândva Paris nuştiucum...) De fiecare dată când sunt transportată aşa de la un capăt la altul al lumii, am o perioadă de perplexitate, îmi ia câteva zile să mă dumiresc şi să accept că da, se poate ca azi să fii într-un loc şi mâine la mii de kilometri curbi distanţă. Sunt confuză că văd alte feţe, că aud vorbindu-se româneşte. Că totul în jur te respiră altfel. Şi când mă gândesc la România, mă întreb dacă traiectoria gândului urmăreşte suprafaţa curbă a Pământului sau îl străpunge, pentru a se întoarce rapid la obiectul gândit. Acest du-te-vino între două tărâmuri mă solicită enorm, căci trebuie să-mi rearanjez structura instantaneu. Şi nu reuşesc până la capăt, căci atunci când privesc oraşul vertical, de beton şi sticlă ziua, de gelatină colorată şi luminată noaptea, între mine şi el se strecoară geloasă holograma Bucurestiului. Spaţiu secund teleportat.

Aceste două coordonate, altfel conformiste şi liniare, mi se alterează uneori după ne-reguli schimbătoare. Spaţiul devine elastic, se contractă, se lăbărţează. Se face triunghiular, se spiralează, mă închide. Timpul crapă, se face vertical şi mă apasă de sus în jos, mă izbeşte ca o furtună. Mă prind în horă ca nişte iele, le târâi după mine ca pe nişte conserve goale, le alung ca pe muşte. Îmi înscenează viziuni baroce, îmi injectează profesionist doze de bucurii şi melancolii sub şi supra-patetice, îmi încredinţează teorii revoluţionare. Alteori sunt neserioase, timpul întârzie, spaţiul umblă şifonat şi descusut. Când obosesc, mi se cuibăresc cuminţi în buzunare.
Dacă vrei să te înjumătăţeşti puţin, calculează şi tu cât e ceasul acum aici şi pune-ţi palma pe hartă, peste China.

6 comentarii:

Anonim spunea...

:) Acum e ora 2.00 la tine si 9 seara la noi. Uite, poti sa te gandesti la mine, e mai simplu, pentru ca nu ai idee cum arat. iar pentru un comentariu, este deajuns sa stii ca este scris cu negru.

Iulia spunea...

mersi :) uite, ma gandesc la tine cand la mine e 19.30 iar la voi inca mai e jumatate de duminica. la tine - la noi; la mine - la voi. oare chiar e mai simplu sa te gandesti la oameni care nu stii cum arata?

Anonim spunea...

Da, pentru ca nu ai nici o constrangere. Nu trebuie sa spui ce trebuie spus; nu trebuie sa faci ce trebuie facut. Iar fiecare traieste cu o imagine confortabila a celuilalt. Care se si poate modifica din cand in cand :)

Ca sa nu mai vorbim ca asteptarile sunt diferite, iar surprizele mai mari :)

Iulia spunea...

da, nu trebuie spus şi nu trebuie făcut. dar nu-mi plac imaginile confortabile care există numai în mintea mea.
nu e chiar simplu să mă gândesc la tine când îmi scrii cu negru; căci nu ştiu cum arăţi, dar ştiu cum te cheamă :)

Anonim spunea...

Interesant mod de a pune problema timpului dublu. Incerci sa traiesti in doua locuri in acelasi timp: sa respiri in China si sa visezi in Romania.
Senzatia asta de ubicuitate cred ca o incearca toti expatii. Pt ca atunci cand pleci de acasa nu poti sa iti pui si visele in bagaje. Ele raman bine ancorate acasa. De asta cred ca te rupi in doua si incerci, dintr-un instinct reflex de conservare, sa te recompui. Tragand o linie si impartind cadranul unui ceas in jumatati de lume :)

Iulia spunea...

muad'dib: Problema cu visurile este că doar în România vreau să le transpun în realitate. Şi în cazul meu e vorba mai ales de oameni, de locuri si de atmosferă, pe astea chiar nu pot să le iau în bagaje.

Subscribe in a reader